12:21
Грошей на шкільну реформу немає, - Мінфін
  Проект закону «Про освіту», підготовлений до другого читання, нe може бути підтриманий Міністерством фінансів, оскільки не має фінансового забезпечення, а його ухвалення у такому вигляді буде черговим популістським кроком. Про це йдеться у листі Мінфіну, що надісланий до Верховної Ради і Міністерства освіти і науки.
  «Слід зазначити, що підготовлений до прийняття проект закону фінансово нe забезпечений і не буде реалізований з наступного року. Так, проектом Закону передбачено встановлення протягом 2018-2019 років мінімального окладу вчителя на рівні 4-х прожиткових мінімумів (в прогнозних умовах 2018 року - 7048 грн.) та мінімального окладу науково-педагогічного працівника на рівні, який перевищує 25 відсотків найнижчого посадового окладу педагогічного працівника (8810 гривень)», - наголошують у Міністерстві фінансів.
  У відомстві зазначають, що на ці витрати необхідно близько 87 млрд грн протягом наступних двох років.
  Також законопроект передбачає встановлення доплати до посадового окладу вчителям у розмірі 20% за добровільну сертифікацію. Якщо взяти третину працівників, то це додатково близько 5 млрд грн.
  «Фінансово не забезпечено створення Національного агентства кваліфікацій, центрів сертифікації вчителів, збільшення термінів навчання молодших бакалаврів, підвищення доплат за науковий ступінь, фіксоване встановлення обсягів видатків на підвищення кваліфікації вчителів і багато іншого. На все це необхідно додатково близько 10 млрд. гривень», - зазначають у Мінфіні.
  Окрім того, фіксується норма про забезпечення асигнувань на освіту в розмірі не меншому 7 відсотків валового внутрішнього продукту. Реалізація такої норми потребуватиме не менше 40 млрд грн додаткових бюджетних коштів.
  Також, за визначенням фінансового відомства, окремі норми законопроекту потребують узгодження з положеннями Бюджетного кодексу, зокрема в частині джерел фінансування дошкільної освіти, профільної загальної середньої освіти, державних вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, визначення критеріїв розподілу освітньої субвенції, розміщення закладами освіти власних надходжень на поточних та депозитних рахунках банків тощо.
  «Вважаємо, що прийняття законопроекту в такому вигляді буде черговим популістським кроком. He можливо спожити те, чого немає. Лише зростаюча економіка забезпечує краще життя», - йдеться у листі Мінфіну до парламенту і МОН.
  У Мінфіні також наголосили, що у разі прийняття законопроекту у запропонованій редакції його реалізацію можливо забезпечити лише шляхом скорочення більше половини педагогічних і науково-педагогічних працівників, скорочення витрат на проведення антитерористичної операції та забезпечення заходів по обороноздатності країни або суттєвим збільшенням дефіциту державного бюджету, що суперечить домовленостям з МВФ в рамках програми розширеного фінансування (EFF).
  «Ураховуючи вищенаведене, проект Закону України «Про освіту», підготовлений Комітетом Верховної Ради України з питань науки і освіти до другого читання, нe може бути підтриманий Міністерством фінансів України як такий, що фінансово не забезпечений, та не відповідає вимогам Конституції України, Бюджетному кодексу України та Основним напрямам бюджетної політики на 2018-2020 роки, схваленим Кабінетом Міністрів України», - зазначили у Міністерстві фінансів.
                                                                                                                                 Педпреса
Категорія: Анонс | Переглядів: 270 | Додав: Светлана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: